Kolesterol

Här läser du för att få reda på vad man egentligen menar när du läser och hör om kolesterol. Du får fakta om kolesterol och vad det kan innebära för din hälsa.

Du får veta skillnaden på det onda och det goda kolesterolet så att du slipper känna dig förvirrade i samhällsdebatten kring detta ämne. När du vet skillnaden mellan det onda och det goda kolesterolet så kan du själv förstå om du ligger i riskzonen att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

När du läser om kolesterol eller hör något prata om det på radio eller TV så syftar det oftast på dina kolesterolvärden. Dina kolesterolvärden är något som din läkare kan mäta genom ett blodprov.

Skulle du komma i kontakt med rent kolesterol skulle du upptäcka att det är ett fettliknade ämne. Du skulle märka att har en vaxaktig konsistens och att det inte löser sig i vatten.

Utan kolesterol skulle du dö

Kolesterol är livsnödvändigt för dig. Din kropp och din hjärna behöver detta ämne för att fungera.

Du får i dig kolesterol via maten du äter. Din kropp kan också tillverka sin egen kolesterol om dina nivåer skulle bli hälsofarligt låga. Kolesterolet behövs i din kropp för att hjälpa till i livsnödvändiga processer. Bland annat så är detta ämne nödvändigt för att din kropp ska kunna producera vissa hormoner. Oavsätt om du är man eller kvinna så behövs det till exempel för att du ska få hälsosamma nivåer av östrogen och testosteron. Kolesterol hjälper även din kropp att producera det livsnödvändiga D-vitaminet.

När du sitter för dig själv och läser dessa rader flyter det runt både ”farligt” och ”nyttigt” kolesterol i ditt blodomlopp. Det finns allstå två sorter kolesterol i din kropp. Den ena sorten har burkar du läsa om som det goda. Den andra sorten burkar du läsa om som det onda.

Det betyder att det inte alltid är farligt för dig att ha höga värden av kolesterol. Det kan i själva verket vara bra för dig att ha höga värden. Det gäller om du har höga värden av det goda kolesterolet. Det goda kolesterolet har du kanske kommit i kontakt med under namnet som forskarna använder HDL.

Generellt sätt så ska du ha så låga nivåer av det onda kolesterolet som möjligt. Du kanske har läst om den onda varianten och då vet du kanske också att den kallas för LDL.

Har du höga värden av det onda kolesterolet kan du dö i förtid

Det onda kolesterolet skadar dig. Med för höga nivåer av det skadliga kolesterolet riskerar du att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Tillskillnad mot det goda kolesterolet som hjälper dig så skadar det onda kolesterolet dina blodkärl. Dina skadade blodkärl kan sedan leda till att du drabbas av en mängd olika allvarliga följd sjukdomar. Du kan till exempel drabbas av hjärtattack, blodpropp eller stroke.

Din läkare kallar det onda kolesterolet för LDL. Skulle du se ett prov av det onda kolesterolet skulle du upptäcka att det är lätt och luftigt. Formen och funktionen av det onda kolesterolet gör att det lätt fastnar på insidan av dina blodkärl. Väggarna inuti dina blodkärl byggs allstå på med fett (i form av det onda kolesterolet). Dina blodkärl blir trängre och ditt blod har svårare att flyta fram i din kropp. Har du otur så kan bitar av kringflytande plack fastan i ett av dina förträngda blodkärl. Du har du drabbats av en blodpropp.

Det goda kolesterolet har motsatt effekt på dina blodkärl jämfört med din onda. Det goda kolesterolet hjälper i stället till att städa bort det onda kolesterolet som har fastnat inuti dina blodkärl. Det hjälper dit att minska förträngningarna och ta bort plack som du har i dina blodkärl. Det goda kolesterolet minskar också din generella nivå av det onda kolesterolet i ditt blod.

Kolesterol normalvärde

Dina nivåer av kolesterol variera under ditt liv. Du kan ha ärftliga faktorer som gör att dina nivåer är högre (eller lägre) än normalt hos andra. Forskarna och läkarna brukar numera rekommendera dig att ligga på dessa nivåer, kolesterol normalvärde:

  • Du ska ha minst 60 mg/dl av det goda (HDL) kolesterolet
  • Du ska ha max 100 mg/dl av det onda (LDL) kolesterolet

För att du med säkerhet ska veta vilka kolesterolvärden du har måste du lämna ett blodprov. Det kan du göra på din vårdcentral. Numera kan du också testa dina egna värden hemma med ett kolesteroltest. Det fungerar genom att du sticker dig i fingret och droppar en droppe av ditt blod på en provsticka. Provstickan visar efter ett par minuter ditt totalvärde av kolesterol. För att få reda på hur din fördelning är mellan det onda och det goda måste du dock fortfarande lämna ett blodprov.

Har du för höga värden av det onda kolesterolet så kan din läkare rekommendera att du behandlas med simvastatin.