Simvastatin muskelvärk

Simvastatin muskelvärk är en av de vanligaste biverkningarna av ditt läkemedel som du kan drabbas av. Här kan du läsa om hur du kan drabbas, i vilka fall det är ofarligt för dig och i vilka fall det kan leda till mycket allvarliga biverkningar för dig.

❤️ Personliga erfarenheter och tankar >>

Simvastatin muskelvärk
Simvastatin muskelvärk kan vara en allvarlig biverkning av att du tar simvastatin.

Du får kunskap om vilka typer av muskelvärk som du kan märka av när du tar simvastatin och vad du ska göra för att minimera dina risker. Med bättre kunskap om hur din kropp kan reagera på simvastatin är du bättre förberett. Du kan ta ett bättre beslut för din hälsa och slipper oroa dig i onödan.

Även om du kan drabbas av den kanske vanligaste biverkningen av dina tabletter med simvastatin så är denna biverkning relativt ovanlig. Risken att du drabbas är liten. Simvastatin muskelvärk är trots allt en biverkning som du i allra högsta grad kan få. Har du drabbats så är det i de allra flesta fallen ofarligt. Du ska dock alltid prata med din läkare eller din kontakt på apoteket. Din läkare kan avgöra om din dos behöver sänkas för att du inte ska lida skada.

Det finns dock fall när din muskelvärk kan vara en indikation på att du är på väg att drabbas av en mycket allvarlig biverkning av ditt läkemedel.

Upplever du en oförklarlig värk i dina muskler, upplever du dig öm eller upplever du dina muskler som försvagade under tiden som du tar tabletter med simvastatin så ska du alltid berätta det för din kontakt på ditt apotek eller din läkare.

Simvastatin muskelvärk: topp 6 biverkningar på dina muskler

När du tar simvastatin och upplever någon form av muskelsmärta kan den ta sig uttryck på olika sätt beroende på hur allvarligt du är drabbad. Du ska vara extra uppmärksam när du tar simvastatin och samtidig drabbas av någon av dessa symtom. Simvastatin muskelvärk indikatorer:

 • Du upplever en allmän värk i dina muskler
 • Du upplever att du blir svagare (muskelförsvagning)
 • Du drabbas av kramper i dina muskler
 • Du drabbas av inflammerade muskler
 • Dina muskler förtvinar
 • Du drabbas av muskelsönderfall (mycket ovanligt, men också mycket allvarligt)

Känner du igen några av dessa symtom hos dig själv ska du alltid ta kontakt med din läkare för undersökning.

Har du även feber i samband med någon av dessa symtom och de varar mer än ett par dagar i rad ska du omedelbart ta kontakt med din läkare. För att minimera dina risker så ska du också omedelbart sluta att ta dina tabletter med simvastatin tills du har träffad din läkare.

Muskelvärk av simvastatin kan indikera att du är allergisk mot ditt läkmedel

I mycket sällsynta fall kan du utveckla en allergisk reaktion mot simvastatin. Gör du det så kan du få en rad olika symtom som indikerar att du har drabbats av en allergisk reaktion. Ett av de symtom som du kan utveckla är muskelsmärta i form av en reumatisk muskelsjukdom. Sjukdomen gör att du drabbas av muskelstelhet.

Har du någon av dessa symtom kan du ha utvecklat allergi av simvastatin:

 • Dina slemhinnor svullnar upp
 • Du drabbas av lupusliknande tillstånd (kronisk autoimmun reumatisk sjukdom)
 • Du drabbas av reumatisk muskelsjukdom (muskelstelhet)
 • Du drabbas av hudförändringar (främst på ansikte och hals)
 • Du får en inflammation i dina blodkärlväggar eller en förändrad blodbild
 • Du drabbas av ledvärk eller ledinflammation (artrit)
 • Du får kliande hudutslag och rodnader
 • Din hud blir känslig för ljus
 • Du får oförklarlig feber
 • Du får andningsproblem och allmän sjukdomskänsla

Ta kontakt med din läkare om för att avgöra om din muskelvärk kan indikera att du har drabbats av en allergisk reaktion.

Simvastatin och muskelvärk kan leda till skador på dina njurar

Du kan i mycket sällsynta fall drabbas av en sjukdom i din skelettmuskulatur. Sjukdomen kan du upptäcka genom att observera om du känner av muskelvärk eller om du känner dig svag och får kramp i dina muskler. Den är en effekt av att du äter simvastatin och kallas för myopati.

Denna och andra typer av muskelproblem kan leda till att du drabbas av nedsatt njurfunktion. Din läkare skulle säga att du har drabbats av rabdomyolys. Risken att du drabbas på detta sätt är mycket liten. Du löper dock en större risk att drabbas om du samtidigt med simvastatin också tar vissa andra läkemedel och om du tar stora doser av simvastatin. Läs mer om vilka läkemedel du ska undvika att ta samtidigt som du tar simvastatin.

Muskelvärk av simvastatin, vad du måste tänka på innan

Vissa situationer kan göra att din risk att drabbas av muskelvärk som utvecklas till svårare fall av muskelproblem. För att din läkare ska kunna ge dig din bästa behandling ska du alltid berätta för din läkare om du är äldre än 70 år eller om du har nedsatt njurfunktion.

Du ska också informera han eller hon om du eller i din släkt tidigare har drabbats av någon form av muskelsjukdom. Vidare ska du berätta om du regelbundet konsumerar alkohol.

Alla dessa faktorer och situationer gör att du löper en ökad risk för olika typer av muskelproblem. I dessa fall så kan din läkare med rätt information bedöma om du ska medicineras med simvastatin eller om du ska undvika läkemedlet. Din läkare tar sitt beslut baserat på din ökade risk för simvastatin muskelvärk som kan utveckla sig till farliga biverkningar.

Delta i diskussionen

3 kommentarer

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 1. Efter aortaklaffoperation fick jag kolesterolsänkande simvastatin som gav mig värk så jag slutade ta den. Men för trekvarts år sen fick jag värk i muskler och leder, men alla olika prover som togs på vårdcentralen visade att jag var helt frisk ( utom hjärtläkarens prov) ,
  Detta har nu pågått medan jag blivit allt sämre och numera måste använda rollator. Ont överallt, yrsel, ingen ork och jag sover oerhört mycket även dagtid.
  Har aldrig druckit alkohol för jag saknar enzym som bryter ner alkohol.
  Nästa provtagning / undersökning blir röntgen om 2 veckor och om ytterligare 6 veckor neurologisk undersökning. Förra veckan fick jag smärtstillande (Gabapentin 1 A Farma 100 mg) men dessa hjälper väldigt lite. Känner mig totalt hjälplös och utelämnad till vårdcentralens godtycke/ okunskap! Undrar hur jag kommer att överleva.

 2. Jag har fått klåda i öron och näsa Kan det vara från simvastin 10 mg har minskat till 0,5 mg men har samma problem